Burn-out in het onderwijs tegengaan

Burn-out in het onderwijs tegengaan

Uit onderzoek van de ArboNed (HumanTotalCare) blijkt dat een gemiddelde burn-out 240 dagen duurt. Daar betaald een werkgever €250,- per dag voor. Gemiddelde kosten van een burn-out zijn €60.000,-. Overspannen zijn duurt 180 dagen en stress duurt 160 dagen.

En in een artikel uit het NRC stond dat één op de vijf leerkrachten kampt met burn-out klachten. Deze werkdruk heeft niet alleen een effect op jouw school, maar ook op de privélevens van de leerkrachten. Dit zijn allemaal serieuze cijfers! Wat is het effect voor jullie school?

Twee knelpunten van veel leraren zijn het plannen van hun agenda en productiviteit (hoeveel krijg je voor elkaar in een bepaalde tijd). Daarom bij deze twee goede tips!

Plannen

Twee factoren bepalen hoe wij onze tijd verdelen.

  1. Urgentie: daarbij gaat het om tijdsdruk (hoe snel iets af moet).
  2. Belang: daarbij gaat het om je doelen (wat wil ik bereiken en wat heeft prioriteit).

Iets wat belangrijk is, is subjectief, het komt ‘van binnenuit’. Iets wat urgentie heeft, komt van ‘buiten naar binnen’. Doe daarom de belangrijke dingen eerst. Laat dat niet de dupe worden van allerlei urgente, maar onbelangrijke zaken. Kies een vast moment per week om urgente, onbelangrijke zaken af te handelen en communiceer dat ook duidelijk naar de betrokkenen.

Time management bestaat niet echt, we hebben allemaal hetzelfde aantal uren in een dag. Het gaat meer om leiding geven aan je agenda, in plaats van andersom.

Productiviteit

Uit onderzoek onder High Performance people is gebleken dat je het beste in blokken van 50-60 minuten kan werken en dat je daarna 3-5 minuten pauze neemt. Dit verhoogt je productiviteit met zo’n 30%. Tijdens die blokken zit je niet op je telefoon en zorg je dat je ook geen verdere afleiding hebt. Voordat je start, zorg je dat al je werk klaarligt, zodat je niet halverwege nog iets hoeft op te zoeken. Als het blok voorbij is, beweeg je eventjes en daarna start je weer een nieuw blok.

Wil je meer weten over het onderwerp werkdruk in het onderwijs? Bekijk hier de pagina over de training die ik aanbied, of lees meer over coaching.