De juiste verandering

De juiste verandering

Heb jij ooit wel eens meegemaakt op je werk dat er een nieuw idee was of een verandering en je bent er niet bij betrokken geweest en er is je niks gevraagd qua input? Waarschijnlijk kreeg je de neiging om je te verzetten. John C. Maxwell zegt in zijn boek ‘Ontwikkel de leider in jezelf’ het volgende over verandering:

“Wanneer mensen zich geen eigenaar van het idee voelen, dan zijn ze er meestal op tegen, zelfs wanneer dit het beste voor hen is! Ze houden gewoon niet van het idee gemanipuleerd te worden of zich een pion in het spel te voelen. Verstandige leiders geven hun team ruimte voor input en laten hen deelhebben aan het veranderproces. Mijn houding over verandering wordt meestal bepaald door de vraag of ik de verandering initieer (dan ben ik er helemaal voor) of iemand anders me de verandering oplegt (dan ben ik geneigd me daartegen te verzetten).”

Twee duidelijke tips voor verandering:
1. Geef je team ruimte voor input.
2. Betrek je team in het veranderproces.

Belangrijk om te onthouden met verandering is: de juiste beslissingen op het juiste moment is een succes.